ציוד ניקיון לתעשיה

מה ההבדל בין ספיקת מים ללחץ מים?

גרניק הוא השם הנפוץ בישראל למכונת שטיפה בלחץ גבוה, אשר פועלת באמצעות מים בלחץ גבוה כדי לנקות משטחים שונים ביעילות. מכשירים לשטיפה בלחץ נמצאים בשימוש נרחב בתעשייה, בחקלאות, בבנייה, ואף לשימושים ביתיים מתקדמים. 

כאשר בוחרים מכונת שטיפה בלחץ, אחת השאלות המרכזיות היא האם להתמקד בלחץ (בר) או בספיקת המים (ליטר לדקה). הבנת מכלול הפרמטרים הקשורים בביצועי הגרניק היא המפתח לבחירה נכונה ויעילה. 

לחץ מים (BAR) –  הנמדד בבר ( BAR ) מייצג את עוצמת הכוח שבו המים נפלטים. ככל שהלחץ גבוה יותר, כך יכולת הניקוי הממוקד והעוצמתי תהיה טובה יותר, תוך יכולת הסרת לכלוך עיקש ומורכב.

ספיקת מים (Flow Rate) – ספיקת המים, הנמדדת בליטרים לדקה, מהווה פרמטר מרכזי לא פחות. היא מתארת את כמות המים הנפלטים ומשפיעה באופן ישיר על מהירות ויסודיות הניקוי. ספיקה גבוהה יותר מאפשרת פיזור נרחב של המים ושטיפה מהירה של משטחים גדולים.

אז איך נדע מה צריך? נתחיל בלהבין את השימושים השונים של בחירת הלחץ וספיקת המים:

  1. לחץ גבוה עם ספיקה נמוכה – לחץ גבוה עם ספיקה נמוכה מייצר מצב של זרם מים חזק וממוקד מאוד ללא התפרשות על פני שטח גדול. מתאים להסרת לכלוך מקומי וקשה, כמו כתמים עיקשים או חלודה. עם זאת, בשל הספיקה הנמוכה, הוא פחות יעיל לשטיפה של משטחים גדולים.

  2. לחץ נמוך עם ספיקה גבוהה – לחץ מים נמוך עם ספיקה גבוהה הוא לחץ מים שיעיל להסרת שכבות לכלוך עבות בשטחים גדולים, כמו בוץ או אבק שהצטברו על מדרכות וקירות. עם זאת, ייתכן שלא יסיר לכלוך קשה ועיקש בצורה יסודית מכיוון שעוצמת המים יחסית חלשה ובעלת פיזור רחב יותר

  3. לחץ גבוה עם ספיקה גבוהה – לחץ גבוהה וספיקה גבוהה מייצר זרם מים עוצמתי וממוקד. השילוב האידיאלי לניקוי עמוק ויסודי, במיוחד כאשר מדובר בשומן, שאריות צבע, גרפיטי או לכלוך עיקש וקשה. 

חשוב להדגיש כי טמפרטורת המים משחקת תפקיד מהותי בניקוי, במיוחד בטיפול בשומנים. שומן ולכלוך עיקש לא קשורים ישירות ללחץ המים, אלא בעיקר לטמפרטורת המים. מים חמים הם המפתח לפירוק שומנים בצורה יעילה יותר, ולא בהכרח לחץ גבוה יותר.

מים חמים יעילים יותר בפירוק שומנים מאשר לחץ גבוה בלבד. בנוסף, ברוב השימושים, אין צורך בלחצים קיצוניים מעל 200-250 בר.

 

שימושים שונים לגרניק : 

כל משימת ניקיון בלחץ גבוהה, דורשת התאמה מדויקת של ציוד הניקיון. לחץ המים והספיקה שלו אינם רק נתונים יבשים , אלא המפתח לייעול פעולת הניקיון כולה. בחירת מכונת שטיפה בלחץ צריכה להתבסס לא רק על הלחץ, אלא גם על ספיקת המים, סוג העבודה והאביזרים בהם משתמשים.
לכל יישום יש פתרון אופטימלי משלו, וכדאי לבחון את כלל המשתנים כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר.

 

שטיפת רכבים

בנוגע לשטיפת רכבים, יש לקחת בחשבון שלחץ מים שנע בין 130-150 וספיקת מים של 10 ליטר לדקה נחשבת לסבירה עבור שימוש ביתי בגרניק חד-פאזי בלבד. 

לעומת זאת, בתחנות שטיפת רכבים מקצועיות, גרניק עם ספיקת מים של 10 ליטר לדקה נחשב לחלש יחסית. במקרים שהמקום מחייב גרניק תלת-פאזי מומלץ להשתמש בספיקת מים של לפחות 15 ליטר לדקה. שכן הוא מספק ביצועים גבוהים יותר ומתאים לשטיפת רכבים בצורה מהירה ויסודית יותר.

למשאיות ולכלי רכב גדולים, משתמשים לרוב בלחץ מים של 180 בר וספיקת מים של 21 ליטר לדקה כדי להתמודד עם שטח פנים גדול ולכלוך עיקש יותר כמו בוץ, שלשלת של ציפורים ועוד.

 

ניקוי משטחים ורצפות

במקרה של ניקוי רחבות ומשטחים גדולים, הדרישות שונות לחלוטין. כאן, הלחץ המומלץ נע בין 150 ל-200 בר, אך חשוב גם לקחת בחשבון את סוג האביזר שבו משתמשים. 

לדוגמה, כאשר משתמשים במכונת שטיפה עם "הליקופטר" (מתקן בעל שתי דיזות לניקוי משטחים), הלחץ מתפצל בין שתי הדיזות. כלומר, מכונה שמספקת 200 בר ו-10 ליטר לדקה תייצר למעשה 100 בר בכל דיזה, עם ספיקת מים של 5 ליטרים בלבד לכל אחת, מה שעלול להיות לא מספיק לעבודה אינטנסיבית.

לעומת זאת, בעבודה עם דיזה ישירה וממוקדת, לחץ של 200 עד 250 בר יהיה אידיאלי עבור ניקוי לכלוך קשה במיוחד.

 

הסרת גרפיטי וכתמי צבע

לצורך הסרת גרפיטי וכתמי צבע, מומלץ להשתמש בערכה לניקוי בחול. אך כדי שהערכה תעבוד בצורה אופטימלית, המכשיר חייב לספק ספיקת מים של לפחות 11 ליטרים לדקה. ערכות אלו בשימוש עיריות ומוסדות גדולים כיוון שהן מאפשרות ניקוי מהיר ויעיל מאוד. עם זאת, יש לקחת בחשבון שלחץ גבוה בשילוב חול עלול לפגוע מעט במשטח האבן, ולכן יש להשתמש בטכניקה מבוקרת.

 

ניקיון ציוד חקלאי וכלי צמה

מומלץ להשתמש במכונת שטיפה עם מים חמים ולחץ של 180-250 בר עם ספיקה גבוהה של 15-20 לדקה. זאת מכיוון שהסביבה התעשייתית והחקלאית מציבה אתגרי ניקוי מורכבים יותר. 

כמו כן, שימוש במים חמים ושימוש בחומרי ניקוי ייעודיים לתעשייה מאפשרים הסרת שכבות עמוקות של שומן, הסרת לכלוך קשה שהצטבר במשך שנים, מתאימים לניקיון כלי צמה ועוד.

 

למה צריך גרניק 200 בר?

באופן כללי, אין צורך להשתמש בלחצים קיצוניים של 250-200 בר או יותר. ספיקות מים משתנות בהתאם לצורך – 10, 15 או 20 ליטר לדקה, כאשר עבור מפעלים או שימושים תעשייתיים ייתכן צורך בספיקות גבוהות יותר.

חשוב להדגיש כי במכונות שטיפה עם מים חמים, 200 בר נחשב די והותר. במים קרים ניתן להגיע ללחצים גבוהים יותר במקרים מסוימים, אך השימוש השוטף לרוב אינו מצריך זאת.

 

בקטגוריית המכונות החד-פאזיות, טופ קלין טכנולוגיות היא יצרנית מובילה בארץ שמציעים מכונה של 200 בר עם ספיקת מים של 10 ליטר לדקה. זהו ניצול אופטימלי של החשמל, מה שהופך אותה לאחת מהמכונות היעילות ביותר בשוק מבחינת יחס עוצמה לצריכת אנרגיה.

לשיחת יעוץ והתאמה חינם